Mesane taşı HOLEP ameliyatı ile ayni seansta lazerle kırılabilir
İyi huylu prostat büyümesi erken dönemlerde üriner sistemde (mesane, böbrekler) ciddi bir soruna yol açmaz ve ilaç ytedavisi ille prostat bütyümesine bağlı şikayetler azalır ve hastalar rahatlar. Zamanla bu ilaçlar tedavide yetersiz kalır ve prostat büyümesi için cerrahi tedavi (ameliyat) gerekebilir.
İyi huylu prostat büyümesinde mutlaka cerrahi tedavi, yani ameliyat gereken durumlar şunlardır:
- İlaç tedavisinin yetersiz kalması
- Üst üniner sistemde dilatasyon (hidronefroz,hidroüreter)
- Böbrek fonksiyonlarının bozulması
- Hastada glob gelişmesi(idrar yapamama)
- Mesanede idrar yaptıktan sonra fazla idrar kalması (100-150 cc ve üzeri)
- Sık sık idrar yolu enfeksiyonu
- Mesane taşı oluşması
Mesnaede taş oluşması, BPH hastalarında karşılaşılan bir durumdur. İyi huylu prostat büyümesinde mesane taşı oluşması, üretraya (idrar kanalı) büyümüş prostatın bası yapması ve bunun sonucu olarak ta mesanenin tam olarak boşalamaması ve tekrarlayan idrar yolıu enfeksiyonudur. Bu kısır döngünün, yani mesanede idrar yapma sonucu idrar kalması ve idrar yolu enfeksiyonunun kesin tedavisi, idrar akımına engel olan durumun düzeltilmesi, ortadan kaldırılmasıdır. Bu durum da ancak cerrahi tedavi ile mümkündür. Mesane taşları prostata bağlı tıkanıklık sonucu olabileceği gibi böbrek veya üreterde oluşup mesaneye düşen taşların burada uzun sürede büyümesi soncu oluşan taşlar şeklinde de karşımıza çıkar. Tedavileri gene ani şekilde ameliyat veya lazer yöntemiyle kırılmasıdır.
İlaçlara cevap vermeyen iyi huylu prostat büyümesinin cerrahi tedavisinde sık kullanılan yöntemler: Açık prostat ameliyatı, TUR (monopolar, bipolar TUR, plazmakinetik) ve HOLEP ameliyatı. Eğer prostat hastalarında ayni zamanda mesane taşı da varsa prostatla birlikte taşın da mutlaka alınması gerekir. Mesane taşlarının ameliyatla alınması veya lazerle kırılması dışında etkili bir tedavisi yoktur. Bitkisel tedaviler veya alternatif tıp tedavileri taşların eritilmesi veya düşürülmesi için önerilebilecek etkili tedaviler değildir.
Prostat büyümesine bağlı mesane taşı oluşması durumunda mesanedeki prostat ile ayni seansta alınabilir. Bunun için hastanın daha sonra tekrar ameliyat olmasına gerek yoktur. Prostatın açık ameliyatla alındığı durumlarda mesane taşı da açık olarak anlınır. Bu çok basit bir yöntemdir, zaten prostatı almak için mesane (idrar kesesi) açılacağüı için bu sırada mesanedeki taş ta kolayca alınır. HOLEP ameliyatı ile prostat ameliyatı sırasında ayni zamanda mesanede oluşmuş taşlar da holmiyum lazerle çok küçük parçalara ayrılarak kırılıp alnır. Mesanedeki taşı kırma işlemi genellikle prostat ameliyatı sırasında bir miktar kanama olup görüntüyü bozacağından prostattan öçnce yapılır. Mesane taşları bazen büyük ve sert olabilir, bu nedenle ameliyatın süresi de taşın büyüklüğüne ve sertliğine bağlı olarak biraz uzayabilir. İyi huylu prostat tedavisinde kullanılan HOLEP ameliyatı sırasında ayni sistemle mesanedeki taşın da kırılması önemli bir avantajdır.
Prof. Dr. Emin ÖZBEK
Üroloji Uzmanı
Leave a Reply