TUR-P Veya Greenlight Ameliyatı Sonrası Nüks Etmiş Hastalara HOLEP Başarı İle Uygulanabilir. Yaşlı erkeklerde görülen ve idrar yapma zorluğu, sık sık idrara çıkma gibi şikayetlere neden olan iyi huylu prostat büyümesi (BPH), eğer ilaçlara cevap vermezse ameliyat gerektiren bir durumdur. Prostat büyümesinin ameliyatla tedavisinde en çok kullanılan yöntemler açık prostat ameliyatı ve transüretral rezeksiyon denen TUR (TUR-P) ameliyatıdır.
BPH hastalığının ameliyatla tedavisinde eskiden açık prostat ameliyatı yaygın olarak yapılırdı, ancak günümüzde TUR ameliyatı yaygın olarak yapılmaktadır. Bununla birlikte prostat büyümesi olan hastalarda lazerin bir şekli olan Greenlight yöntemi de kullanılmaktadır. Bu yöntemde de prostatın tamamen alınması mümkün değildir ve hastaların çoğunda nüks görülür. Son yıllarda da HOLEP denen lazerle prostat ameliyatı prostatın iyi huylu büyümesinin cerrahi tedavisinde (lazerle prostat cerrahisi, lazerle prostat ameliyatı) en iyi bir seçenek olarak kabul görmektedir. Greenlight ve TUR’dan farklı olarak HOLEP ameliyatında tekrarlama (nüks) olmaz veya son derece seyrektir.
TUR-P ameliyatında prostat adenomu her zaman tam olarak temizlenemez ve bir kısım doku kalabilir veya ilerde nüks (tekrarlama) ortaya çıkabilir. Nüksün nedeni genellikle büyümüş prostatın (adenom) tam olarak temizlenememesidir. Özellikle büyük prostatlarda bu durum daha sık olarak karşımıza çıkar ve ilerde hastaların tekrar ameliyat olmaları gerekebilir. HoLEP ameliyatı böyle hastalara başarı ile uygulanan bir yöntemdir.
TUR ameliyatı özellikle küçük prostatlı hastalarda tecrübeli doktorlar tarafından yapılırsa başarılı sonuçlar alınabilir. Ancak büyük prostatlarda kanama sık görülen bir durumdur, ayrıca TUR sendromu denen ve ameliyat sırasında kullanılan sıvının vücuda emilmesi sonucu ortaya çıkan bilinç bulanıklığı gibi tablolar görülebilmektedir.
HoLEP ameliyatında prostat adenomu idrar kanalından girilerek tamamen çıkartılır. Adenomun tam olarak çıkartılabilmesi için kapsül dediğimiz ve prostatı dışardan saran zara kadar adenomun çıkartılması gerekir. TUR ameliyatında düzgün bir şekilde ve tam olarak bu işlemin yapılabilmesi çok zordur. Oysa lazerle prostat ameliyatında kapsüle kadar büyümüş prostatın tam olarak çıkartılması mümkündür.
Kapalı yöntemle yapılan prostat ameliyatları sonrası hastalar eğer ameliyat öncesi şikayetlerle doktora başvururlarsa prostatın tam alınamadığı, nüks ettiği (tekrarladığı) veya idrar yollarında bir daralma olduğu düşünülmelidir. İdrar yollarında prostat ameliyatı sonrası daralma üretra dediğimiz idrar kanalında veya mesane boynunda olabilir. Daralma veya nüks olduğunu anlamak muayene, ultrason veya sistoskopi yöntemiyle mümkündür.
İdrar yollarında daralma veya prostatta nüks veya tam kazınamama gibi durumlar varsa yapılacak en etkili tedavi cerrahi tedavidir. Bu durumlarda uygulanacak cerrahi yöntemleri endoskopik dediğimiz kapalı yöntemle yapılan ameliyatlardır. İdrar yollarındaki daralmalar dar olan kısmın kapalı olarak açılması ile (endoskopik internal üretrotomi) kolayca açılır, bu hastalar darlığın tekrarlamaması için belli aralıklarla özel aletlerle genişletme (üretral dilatasyon) programlarına alınır. Eğer darlık sık sık tekrarlar ve uzun bir alanda ise bu durumlarda açık ameliyat gerekebilir.
Prostatın iyi huylu büyümesi nedeniyle TUR ameliyatı olanlarda eğer tekrarlama veya nüks ortaya çıkarsa ve şikayetleri de çok fazla ise gene ayni şekilde bu hastaların yeniden ameliyat olmaları gerekir. Bu hastalar ikinci ameliyatı TUR yöntemi ile olabilirler. Bu konuyla ilgili olarak Üroloji alanında saygın tıp dergilerinde yayınlanan çalışmalarını sonuçlarına göre TUR sonrası nüks ortaya çıkan hastaların cerrahi tedavisinde HOLEP yönteminin çok başarılı olduğu bildirilmiştir, çünkü bu yöntemle kapsüle kadar tam olarak ulaşılmakta ve arta kalan dokular tamamen temizlenebilmektedir. Daha önceden yapılan TUR ameliyatı HOLEP yapılmasına veya normal HOLEP ile olduğu gibi kapsüle kadar inilip arta kalan prostatın tamamen çıkartılmasına engel bir durum teşkil etmez.
Özet olarak belirtmek gerekirse HOLEP ameliyatında nüks yok denecek kadar azdır ve eğer daha önceden hastalar TUR, green light gibi gibi yöntemlerle prostat ameliyatı olmuş ve prostat nüks etmişse HOLEP ameliyatı ile tamamen bu dokuların temizlenmesi mümkündür. Bu şekilde önceden ameliyat olmuş ve başarısız vakalarda lazer ameliyatının yapılmasının her hangi olumsuz bir yanı, yani komplikasyonu görülmemiştir. Ameliyat sonrası hastalarda ciddi anlamda düzelmeler kaydedilmiştir.
Literatür
Feasibility of holmium laser enucleation of the prostate (HoLEP) for recurrent/residual benign prostatic hyperplasia (BPH). BJU Int . 2012 Dec;110(11 Pt C):E845-50.
Prof. Dr. Emin ÖZBEK
Üroloji Uzmanı
Leave a Reply